Wat is Artrose?

Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van ‘gewrichtsslijtage’. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, de nek, de onderrug en de handen.

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn een gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral ‘s ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen.

U heeft artrose en wat nu?

Bewegen: De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Bovendien kunt u meer zelfvertrouwen krijgen. Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Bij chronische pijn is een gezond evenwicht tussen belasting (dat wat u op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat u op een dag aankunt) extra belangrijk. Vaak zien we patronen van overbelasting of onder belasting. In de behandeling krijgt u handvatten aangereikt voor een gezonde balans. Zoals afwisseling tussen rust en activiteit, bewust kiezen tussen energiegevers en energienemers. Vanuit een goede balans bouwt u uw conditie of de voor u belangrijke activiteiten verder op. Chronische pijn beïnvloedt het dagelijkse bewegen, kost energie en er is vaak sprake van een hogere spierspanning. Leren ontspannen en u bewust worden van lichaamssignalen die iets zeggen over spanning of ontspanning, helpen u bij het leren voelen van grenzen, (bewuste) keuzes maken en beter tegen de pijn kunnen. U wordt zich bewust van de manier waarop u uw lichaam gebruikt en hoe u dit kunt veranderen om beter te functioneren.

Bij Beweegpunt Totaal, behandelen we, afhankelijk van uw persoonlijke probleem:

De lichamelijke klacht:

  • oefeningen om de artrose klachten te verminderen.
  • Oefeningen om spanning te verminderen.
  • tijdens activiteiten van alledag op een goede manier omgaan met pijn en stijfheid.
  • het vinden van een evenwicht tussen belasting ( wat u doet) en belastbaarheid ( wat uw lichaam aankan.

Het probleem achter de klacht:

  • Hoe gaat u met de klacht om?
  • Wat zijn uw gedachten over pijn?
  • Wat zijn belemmerende gedachten gevoelens en gedrag?
  • Hoe gaat u om met energiegevers en energievreters?
  • Bent u aan het onder belasten of overbelasten? Wat is een goed evenwicht?

Bent u benieuwd wat totaaltherapie voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact op of meldt u aan via het aanmeldingsformulier